Contact

Friday, August 3, 2012

sy suka buat kuih raya..

tahun lepas sy dh buat muffin polka dot..
ingat lg x kwn2? 
yg x pernah tengok tu,
boleh la klw nk tgok..klik cni..  

pastu, tahun sebelumnya tu sy buat tart nenas.. 

tahun ni..buat biskut horlick..
baru je siap buat...yeayyy ade jgk kuih raya buat sendiri tahun ni..

nak tgok hasil die x?jumm2..

mula2 kite tengok bahan2nye..
  tepung gandum
majerin
gula kastor
horlick
telur
susu pekat
esen vanila
soda penaik
cips coklat

disebabkan xde mesin, so gaul manually je la guna sudu..

 bahan terakhir..chips coklat..

masuk oven..sblm dibakar..
 
 
ni la hasilnye..crunchy horlick biscuit..:)

klw leka2 buat kuih ni la jadi..haha..
tong sampah la jawabnye..

dah sejuk masukkan dlm bekas.. siap..:)

Tuesday, July 31, 2012

saya tak tahu..

saya tak tahu apa yang saya tak tahu..
saya tak tahu apa yang saya rasa..
saya tak tahu apa yang saya mahukan..
saya tak tahu apa yang saya fikirkan..
saya tak tahu apa yang saya impikan..
sekarang...


semoga ALLAH bagi ketenangan..amin~

Monday, July 9, 2012

peribadi wanita~

jom tengok peribadi wanita melalui unsur tanah, air, api, angin..


Tanah – anak pertama, kelima, kesembilan.

Air – kedua, keenam, kesepuluh
Api – ketiga, ketujuh, kesebelas
Angin- keempat, kelapan, kedua belas


anak pertama = wanita berunsurkan tanah
1. Merendah diri, serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban.

2. Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah.
3. Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
4. Tidak suka membantah atau membangkang.
5. Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan.


anak kedua - wanita berunsurkan air
1..Menghidupkan hati pasangan dan pemberi semangat.

2. Mengambil berat
3. Hatinya bersih dan boleh membahagiakan pasangan.
4. Menenangkan pasangan
5. Sangat romantis
6. Mudah menangis


anak ketiga = wanita berunsurkan api
1. Cintanya sentiasa hangat dan memberahikan

2. Cergas, cepat dlm gerak geri dan tangkas menguruskan rumah tangga.
3. Penasihat yang baik
4. Pandai dan cekap mengurus rumahtangga
5. Pandai menghias diri agar kelihatan cantik selalu
6. Berwaspada selalu


saya anak keempat..^_^

anak keempat = wanita berunsurkan angin
1. Lemah lembut dan menenangkan

2. Pandai bermain kata dan memujuk rayu
3. Sopan santun dan berbudi pekerti mulia
4. Bijak mewujudkan suasana selesa.
5. Hati yang cepat berubah


                                               

Monday, July 2, 2012

keluar pagi balik petang~

rutin harian sekarang ni pukul 6.40 pagi dh keluar rumah..
menuju ke sekolah yang jaraknye lebih kurang 30km..
dalam 45 minit jgk la nak sampai sekolah..

balik sekolah pukul 1.15petang..
lepas sekolah tadi semua cikgu2 perempuan pakat2 pergi jemputan makan kat rumah arwah guru besar kami kt bunut susu,pasir mas..
guru besar kami baru meninggal minggu lepas..barah tulang & prostat..
alfatihah untuk arwah..

tudung hitam tu wife arwah..

sebenarnye keluarga arwah jemput makan tgh hari pastu majlis tahlil malam..
setelah berbincang, kami bersepakat bahawa cikgu2 perempuan pergi makan tengahari..
pastu cikgu2 lelaki pergi majlis tahlil malamnye..

kusyuk betol dengar cerita..huhu..

kt umah depan tu nampak ade sang monyet yg sweet ni..die malu sy nk amik gambar die..
sampai pusing2 belakang cmtu..haha..pandai..

lepas tu, sy and cik pipah menuju ke rumah nenek cik pipah untuk amik barang die..
umah nenek die dekat je dari ctu..
area pasir mas jgk, gelang mas..
dah amik barang, menuju ke KB..
semayang kt tesko..
sambung survey2 hotel kat kawasan tu..


petang balik rumah rehat2 kejap..
petang pergi pasar malam dengan housemate..


Sunday, July 1, 2012

mamamia~

mamamia italia espresso cappucino..
haha..
wlwpon x tahu menahu, x mengikuti perkembangan EURO..
tp sy tahu yg negara favorite sy iaitu Italy masuk final..ngeee~
mula2 dengar EURO aritu sy dh sokong Italy..
x tahu pape pon..entah hebat ke x pemain die..
asalkan sy suka negara die..

sbnrnye drpada dulu2 lg sy berimpian..cehhh..berkeinginan untuk pg Italy..
negara luar yg paling sy nk pg..Italy..
sbbnye??
sbb pengaruh drama..haha..
tgok drama korea..x ingat dh ape tajuknye..tp melalui drama tu nampak la keindahan negara tu..
bandar die kan tgh2 antara bangunan tu ade sungai...
pastu ade jambatan2 kecil menghubungkan dua bangunan..suke sgt tgok...^^
maksud sy mcm dalam gambar ni...


cantik kan...:)

lagi satu negara tu terkenal dengan makanan favorite sy, spagetti..
sbb tu la..hehe..
tp mesti susah klw pg sana nak makan spagetti yg halal kan.. T_T
org malaysia xde bukak restoren halal ke kt cna..mesti ade kan..nnti sy pg sy tgok ek..berangan..hehe..
semoga satu hari nanti, bila dh keje banyak duit dpt pegi sana..amin~ =)


 

ni gambar pemain2 italy untuk euro final euro malam ni..
sorg pon sy x kenal..haha..


ape2 pon all the best to Italian!! semoga menang..:)

Saturday, June 30, 2012

aktiviti arini....

arini bangun2 ade org belikan nasi lemak....
sedap plk nasi lemak tu..nnti nk tanya la die beli kt mane..hehe..
terima kasih..rezeki..
lepas tu petang pegi survey2 hotel dengan my classmate, afifah a.k.a cik pi..
ade adik die sekali..cik ma..hehe..
buat ape survey hotel?? untuk tempahan kawen..
sape nak kawen??no one but me..hehe..
auta2..:P
tp td mmg betul2 ade event kawen taw kt hotel tu..
meriah betol kawen tepi pantai..
mcm mat salleh...hehe..

sempat curi2 amik gambar diorg..ngee..ni waktu pengantin mula2 sampai..nk berarak ke tepi pantai tempat jamuan..

sbnrnye pegi hotel sbb nk survey dewan seminar kt hotel2 area KB..
untuk program pembentangan action research kitorg nnti..
arini kitorg pegi survey kat PCB..ade dua hotel kt ctu..

lepas selesai tugas2 tu terus melencong ke KB mall..
jalan2 cuci mata..hehe..
makan kek sedap..nyum2..senang hati..:)
kek camni..sumber dr google sbb lupe amik gambar td..
sebelum tu pegi beli baju..
ade sorang akak tu tgok gambar sy kt fb..
die suke baju yg sy pakai..
sy pon mengofferkan diri untuk membelikan die sehelai klw betul2 die suka..
nasib baik ade jgk td wlwpon xde la sebijik mcm sy punye tu..

baju ni la yg akak tu berkenan..

sy pon beli yg ni untuk dia...
dah nak maghrib baru sampai rumah..
penat..esok dah sekolah..
rasa x puas lagi cuti ujung mggu... T_T
k,byee~


Thursday, June 28, 2012

hari makan sedunia..ke??

adehhhh...kenyanggggnye....Q_Q
tanpa dirancang2 arini makan pizza hut ngan durian..
melampau kan..
mcm duit beribu2 keping je dlm dompet tu..huhu..

 tadi balik sekolah ade meeting dgn budak2 kelas kat maktab..
on the way balik sekolah tu mmg dh mengidam2 sgt dh durian..
klw blh dpt mkn sebiji pn xpe..ngee..
lalu kt tempat biasa jual tu x bukak la plk arini..kecewa..T_T

so,terus la masuk maktab ke tempat meeting..
habis je kwn ajak pg makan laksa penang..
okey, dh setuju2 nk pg makan laksa penang ni tibe2 diorg call ckp nk mkn pizza la plk..
pizza yg murah tu je memula..
tp kedai tu tutup plk..mmg xde rezeki nk mkn pizza tu...
dgn spontannye kak shae iaitu slh seorang dr kami telah mencadangkan "pizza hut"..
boleh la....bknnye selalu..hehe..


balik mkn pizza, lalu balik tempat jual durian tu bukak la plk..baru bukak..
demi melaksanakan sesi pengidaman tadi berhenti jgk beli durian..
mula2 selonggok ade 3 bijik je..tp lepas bodek2 amik2 ati ckit abg tu bg free sebijik..haha..
balik umah makan durian plk..
sedapppppp....^^



so, arini adalah hari makan sedunia bagi kami berempat...ngeeee~

Wednesday, June 27, 2012

sempurna...

bestnye klw ade perasaan mcm dlm lagu ni..^_^


Di matamu ku berharga
Kau perlakukan aku
Lebih dari mencintai dirimu

Di dekatmu ku merasa
Bahagianya aku
Dapat ruang cintamu

Hanya kamu saja
Yang mampu begitu
Tulus
Mengerti aku

Kau sempurna bagiku
Tak kurang sesuatu
Kau terima apa adaku

Ku sempurna bagimu
Tak kurang sesuatu
Cinta bersatu

Gayamu
Sifatmu
Cara mencintaiku
Yang membuatku diriku jatuh cinta padamu...


Tuesday, June 26, 2012

Thursday, June 21, 2012

simptom ape ek~

perut lapar tp mulut x rasa nak makan..
korang pernah x rasa cmni..
x tahu la simptom ape ni..
tp sy selalu la jgk menghadapinya..ngee..

perut mmg lapar rasa mcm cacing bunyi2 dh dlm tu..
tp mulut x rasa nk makan..malas je nk kunyah nk telan sume tu..
lg satu xde perasaan nk makan ape pon..huhu..

pelik bin ajaib kan..
mgkin simptom ni berkaitan dengan emosi seseorang jgk la kot..
tp sy sendiri pon x tahu ape emosi sy skrg..
kenapa??sy pon x tahu..


konfius...
kene tanya pakar psychology la cmni..T_T

Monday, June 18, 2012

a new me,spirit,semester~



a new me with a new spirit in a new semester...
pejam celik pejam celik dah 5 tahun lebih dah sy masuk maktab..
tinggal beberapa bulan je lagi nak habiskan..
sekarang dah semester 8..maksudnya semester terakhir bagi student2 maktab..
sebenarnye semua sekali 11 semester..3 semester untuk foundation n 8 semester untuk degree..
dasyat x?bkn sekejap nk jadi cikgu..kalah doktor lamanye..huhu..
semester ni la yg paling tertekan sekali kot..
sbbnye kene siapkan thesis..kene present kt depan ramai2 org..
sblm tu kene pegi sekolah sebulan untuk buat satu program..
semoga dipermudahkan semua tu..amin...

Friday, June 15, 2012

saya tak suka...

saya tak suka..
saya tak suka naik bas...
saya tak suka naik bas balik kelantan..
saya tak suka naik bas balik kelantan jauh2..
saya tak suka naik bas balik kelantan jauh2 8 jam..



saya tak suka naik bas yg sejuk tu mlm2..
kaki saya sejuk..
saya tak suka seat dlm bas..
badan sy lenguh..
pinggang sy sakit..
saya tak suka tido dlm bas..
leher saya sakit..
saya tak suka naik bas double seat..
x bebas..
saya tak suka...tak suka..tak suka...
semoga sampai kelantan dgn selamat pagi esok....


sekarang sy sedang buat muka pasrah cmni..

Thursday, June 14, 2012

sedangku membaca wajahmu...


suka irama lagu ni..
tp yg part mula2 tu je la..

"Sedangku membaca wajahmu
Senyumanmu menggambarkan sesuatu
Jika kau fahami isi hatiku
Ku tak ingin waktu henti tanpamu"

syahdu je muzik ngan lirik die..

Wednesday, June 13, 2012

meratah milo..


sape suka meratah milo angkat tgn mcm sy...(",)/
meratah bermaksud ape ek..jap nk google..
OK, dh jumpe..

‘Meratah makanan ’ juga boleh kita definisikan sebagai perbuatan memakan sesuatu jenis makanan yang dimasak secara terus dan tidak dimakan bersama-sama dengan makanan utama yang lain.Sebagai contoh, jika kita meratah ayam goreng, kita memakannya sehingga habis tanpa kita memakan nasi.

 tp, skrg konsep yg ditekankn disini adalah meratah milo..bkn ayam goreng k..
klw baca ayat kt atas tu maksud die cmni la..
milo tu kn sepatutnye dibancuh untuk dibuat air..
x pon lg satu milo jgk slh satu bhn untuk buat kek batik kn..
tapi kt cni apabila disebut meratah milo, kita mkn milo tu begitu sahaje..
tanpa dicampurkn dgn bhn2 lain..
sekian..fhm x penjelasan cikgu ni..haha..

sedap kan ratah milo..
caranye senang je..x susah pon klw nk cuba.. :P
sediakn sudu dan sebiji mangkuk..
kemudian sila berjalan ke arah tempat simpanan milo mak anda k..
bukak bekas milo..ceduk 5 hingga 10 sudu dgn berhati2..
masukkn dlm mangkuk..
jgn bg tumpah, nnti kene lap plk..klw x lap cik puan semut akan mula la kedek2 dtg keriangan..
then,terus ke hadapan TV..

suapkn ke mulut anda sikit demi sikit sambil mata menonton televisyen itu..hehe..
dh hbs pg basuh mangkuk n sudu..
senang dan sedap..sila la mencubannya ye puan2..:P

pesanan :: tabiat ini hanya sesuai untuk org yg blm mempunyai anak k..
klw yg dh ade anak tu kurang sesuai untuk menjalankn aktiviti ini kerana dikhuatiri akan ditiru oleh anak2 anda..
klw x, seminggu sekali la kene beli milo..anak beranak ratah..haha..



Saturday, June 9, 2012

sebuah impian..

sy mengimpikan......
sebuah percintaan lepas kahwin yang membahagiakan...


Indahnya bercinta selepas kahwin,hanya akan dirasasi oleh insan-insan yang menghargai dan mengalaminya.
Namun bagi sesetengah manusia beranggapan bahawa percintaan selepas kahwin tanpa mengenali dan bercinta dengan pasangan mereka sebelum berkahwin adalah mustahil untuk dikecapi.
Walhal,yang sebenarnya Allah Swt telah memberi kita garis panduan untuk mengecapi kebahagiaan dan segala galanya bermula daripada redha Allah swt. Perkahwinan adalah perkara yang amat dituntut dalam Islam. Dengan Berkahwin secara sah, perkara yang haram akan menjadi halal dan maksiat akan dijauhi.
Terdapat banyak kebaikan bercinta selepas kahwin manakala bercinta sebelum kahwin lebih membawa kepada keburukan berbanding kebaikan.

"...Wanita Tidak Diciptakan Untuk Dikagumi Semua Lelaki Tetapi Sebagai Sumber Kebahagiaan Seorang Suami..."


ok, bebel sorang plk ptg2 cmni.. ^_^
bye~

Thursday, June 7, 2012

arini punye cerita...

untuk pengetahuan umum skrg sy tgh bercuti..seperti biasa klw dlm kalendar tu warna kuning maka bercuti lah kami ye..
atau dlm erti kata lain klw cuti sek, kami pon bercuti..
best kan..tu la, lain kali masuk maktab..haha..

okey2..berbalik kepada tajuk..arini punye cerita..
pagi2 td dtg semangat nk godek2 blog..
kan aritu ckp nk tukar wajah kan..
so, setelah beberapa ketika dihdapan laptop inilah hasilnye..
line internet plk pg2 sgt lancar..memudahkan pekerjaan anda..

lepas tu kemas2 rumah..mandi2..
tgh hari masak..
dan hasil godek2 kt dapur inilah yg muncul atas meja..cukup la kan..


1st nk perkenalkan ikan celup tepung cicah sos..rangup2 guna tepung beras..tu pon nk bgtahu..ngee..
klw dlm gambar tu ikan dh tinggal ckit sbb separuhnye telah diratah oleh sy dan mak..
sedap taw panas2 cicah ngan sos thai..
yang tu mmg disediakan untuk diratah je..xde maknanye klw nak makan ngan nasi kan..
 then, 2nd tomyam smlm..smlm msk tomyam byk tp makan berdua je..
so,x habis la..simpan dlm peti, tgh hari td panaskn..
lepas tu ayam kukus halia..nyum2..
yg terakhir ikan aji goreng kunyit..budak sek ren pon boleh buat..haha..

disebabkan kami berdua telah meratah2 ikan celup tepung td..
maka,kenyanglah sudah..so, x mkn nasi lg la tgh hari tu..

lepas tu tgok tv..sbb ade fahrin ahmad..pkul 1 tv3..ngee..


my hero mati kene tikam..sadiss betul..huhu..

lepas smyg zohor mak ajak pg maran..
beli2 barang..
siap2 simple je..jeans skirt + tshirt + tudung adijuma..tu pon nk bgtahu..lg sekali..ngeee..


pkul 4 lebih balik..baru mkn nasi..




tu je nk cite...peace,, (",)v
byee~

blog berwajah baru..

ni yg lama kan....



 after makeover..jadi cmni..=)

pendapat?pendapat?pendapat anda? ngeee~

sy lebih suka yg lama sbnrnye...huk2.. T_T

Wednesday, June 6, 2012

single??

anda single??
single but available or not available??
hehe..


bercerita tentang kehidupan baru sy..
wah,kehidupan baru tu..mcm ape je kn..
ok, skrg sy dh hidup single mingle..belive it or not??
klw dlu byk cite2 kt cni pasal sy n die..
tp skrg cerita tentang kehidupan single je la..
kite tukar konsep k..
nnti klw rajin sy nk tukar wajah blog ni..

sepanjang hidup sy ni la kn,
sy pernah bercinta dua kali je..
yg 1st tu mgkin cinta monyet la kot sbb baru lepas SPM waktu..
waktu sekolah no kisah cinta k..ngeee..
then,cinta di maktab..yg ni mgkin ke arah serius ckit la..
sbb tu berthn lama..setia kn..wekk..
tetapi kesetiaanku dikhianati...cehhh..
dah2, xmau ingat dh..

so...mcm mane life skrg?? 
ok2 je la..cuba hidup sebaik mgkin..
mula2 aritu mmg la parah ckit sampai x pegi kelas seminggu taw..
dasyat x..
akibatnye kene la buat surat tunjuk sebab anta kt HEP..
karang2 goreng2 tokok tambah la cerita dlm surat tu..
xkn nk ckp x pg kelas sbb putus cinta kn..
nnti ade yg kene tarik ke kaunselor nnti..ngeee..

mmg la x blh nk terima..x blh nk biasakn diri dgn life baru..
yela,dekat 5 thn couple kn..
terlalu byk memori yg disave dlm kepala ni..
dh delete satu2 x termampu..

tp skrg ape yg mampu buat adalah terima hakikat dan redha..
sy tahu dan yakin sgt2 Allah sygkan sy..
sbb tu die tunjukkan sblm terlambat..
dan tu membuatkan sy sgt bersyukur..
mgkin Allah telah sediakan sy kehidupan yg lebih baik lepas ni..
insyaAllah..
mgkin Fahrin Ahmad sedang menunggu di hadapan..haha..




k, dh xnk bebel2 dh..
byee..:)

Tuesday, June 5, 2012

update blog??



saya update blog???ya3..haha..
dh lama x dengar update blog tu kan..ngeee..
tgok gambar kt atas tu..punye la lama sampai dh ade anak sorg k..kamu ade?? :P
 hampir setengah tahun tidak menghiraukan blog ni..
bwk diri..bwk hati..

akhirnya arini ntah kenapa ade perasaan nk tulis..
jom2 tolong sy bersihkan habuk2...debu2..sawang2 kt sini..
klw yg alah kepada habuk sila jauhkan diri..:P

a new me..with a new life..and a new story..
hope it will be better..:')

Tuesday, January 17, 2012

ketahuilah bahawa..

KASIH SAYANG ALLAH ITU MELEBIHI KASIH SAYANG SEORANG IBU KEPADA ANAKNYA..
renung2kan la...

Friday, January 13, 2012

hakikat kehidupan~

hidup perlu diteruskann.
tak perlu toleh ke belakang lagi..

Thursday, January 5, 2012

redha itu ikhlas~

Allah mendatangkan kita musibah kerana Allah mahu kita lebih dekat dengan die..
Allah suka bila hambanya merayu2 memohon doa kepadaNya..
Allah memberi kita masalah kerana Allah sayang pada kita..